Bloemkool is een geliefde groente die in de meeste gevallen wordt opgediend met een paar aardappeltjes en een lekker stukje vlees. Dit is dan ook een gerecht dat toch wel kan worden bestempeld als oer-Hollands. Het is lekker, gemakkelijk en voedzaam. Bloemkool koken is dan ook de meest gebruikte bereidingsvorm van bloemkool. Je kunt bloemkool ook bakken, frituren, gratineren of bijvoorbeeld rauw eten.
Het gemak van bloemkool koken
Bloemkool koken is vooral gewoon erg makkelijk. Wanneer je de bloemkool wilt frituren, dan kook je deze beetgaar. Wil je de bloemkool in een salade gebruiken? Dan is vijf tot tien minuutjes koken voldoende. Als je de bloemkool gewoon gekookt op wilt dienen, dan kook je de bloemkoolroosjes vijftien tot twintig minuten. Bij twintig minuten kooktijd is de bloemkool lekker zacht en goed te prakken. Bij vijftien minuten kooktijd behoudt de bloemkool het knapperige nog een beetje, voor een aangename beet. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je zelf het lekkerst vindt.
Verschillende soorten bloemkolen
Als je bloemkool wilt koken, dan is het verstandig om in de winkel te kijken waar de bloemkool vandaan komt. Het is zeker niet zo dat bloemkool altijd afkomstig is uit Nederland. Sterker nog, vaker komt deze uit een ander land. De herkomst van de bloemkool is belangrijk bij het klaarmaken van de bloemkool. Komt de bloemkool die je koopt bijvoorbeeld uit Italië of Frankrijk? Dan is het sterk aan te raden om de steeltjes zo ver mogelijk te verwijderen voor het koken. Het is namelijk zo dat de steeltjes van deze bloemkolen erg stinken wanneer deze gekookt worden. Je raakt dan gemakkelijk de eetlust kwijt.
De stelen verwijderen
Veel mensen vinden het zonde om de stelen te verwijderen. Dit is immers ook eten, nietwaar? Ja, dat is zeker waar. Echter, in de stelen zit aanzienlijk minder smaak dan in de roosjes van de bloemkool. In principe kan je een hele bloemkool koken en opeten, zelfs de stronk. De stronk en stelen zijn minder lekker van smaak, kunnen bitter zijn en zijn gewoonweg niet zo smakelijk als de zogenaamde knoppen van de kool, ofwel de roosjes. Hier zit niet alleen de meeste smaak in, maar ook de lekkerste.
Goed bereiden
Bloemkool die in de volle grond gegroeid heeft moet uiteraard gewassen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de bloemkool uit een moestuin komt. Na het wassen kan je deze het best in koud water met zout laten staan, zodat eventueel ongedierte in de groente dood gaat. Vervolgens kan je de roosjes snijden en het geheel in schoon water, naar wens met zout, gaan koken.