Bloemkool

Bloemkool komt in veel Nederlandse huishoudens toch wel eens per twee weken op tafel. Dat is een goede zaak, want bloemkool is een gezonde groente. Deze kool behoort tot de kruisbloemenfamilie en leent zich uitstekend voor het variëren in gezonde maaltijden.

 

Voedingswaarden van bloemkool

Bij een hoeveelheid van 100 gram bloemkool krijg je slechts 24 calorieën binnen. Dat is weinig en daarom is bloemkool ook een goede groente om te eten wanneer je op dieet bent. Verder zit er in 100 gram bloemkool 0,3 gram vet (waarvan 0,1 gram verzadigd), 30 milligram natrium, 299 milligram kalium, 2 gram voedingsvezels, 5 gram koolhydraten, 1,9 gram eiwitten, 1,9 gram suikers, 22 milligram calcium, 0,4 milligram ijzer, 48,2 milligram ascorbinezuur en 15 milligram magnesium. Tot slot vind je de vitaminen A, B6, B12 en D in bloemkool. Er zit geen cholesterol in deze groente, waardoor het ook zeker een goede keuze is voor mensen die het cholesterolgehalte moeten verlagen.

 

Bloemkool koken

Bloemkool wordt in de meeste gevallen gekookt gegeten. Het gebeurt vaak dat hier een sausje bij geserveerd wordt, zoals een kaas- of champignonsausje, om er nog meer smaak aan te geven. Dit is natuurlijk erg lekker, maar maakt de maaltijd wel wat minder goed voor een eventueel dieet. Na het wassen en in kleinere stukken snijden van de bloemkool hoef je deze alleen nog te koken in water. Afhankelijk van hoe knapperig je de bloemkool graag eet doe je dit vijftien tot twintig minuten. Om de smaak intenser te maken kan je er ook voor kiezen de bloemkool te koken in bouillon in plaats van water.

 

Andere gerechten met bloemkool

Wil je wel eens iets anders dan gewoon gekookte bloemkool? Met bloemkool kan je heel veel variëren, waardoor je er de meest uiteenlopende gerechten mee kan maken. Zo kan je kiezen voor bloemkoolstamppot met paprika en spekjes of kip, voor een ovenschotel met kaas, bloemkool en andere wok groenten en je kunt bloemkool gratineren. Wat ook een goed idee is, en erg lekker maar wel wat minder gezond, is het frituren van bloemkool. Hiervoor moet je de bloemkool in kleine roosjes snijden en beetgaar koken. Vervolgens maak je een beslag van bloem, water, een beetje knoflook, wat peterselie, peper, zout en een geklutst ei. Haal de roosjes voor het beslag en doe deze in de frituurpan tot zij bruin zijn.

 

Bloemkoolsalade

Een lekkere maaltijdsalade met veel verse ingrediënten kan je ook uitstekend aanvullen met bloemkool. Ook hiervoor moet je de bloemkool eerst koken, maar niet zo lang. Hou hiervoor vijf tot tien minuten aan, afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes. Laat ze afkoelen en meng ze door de maaltijdsalade. Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

De volgende HTML tags and attributes kunnen gebruikt worden: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: